Skip to main content

Što mislimo kada kažemo čovjek?

Svakako prvo što vidimo pred sobom je tijelo čovjeka. Međutim, čovjek nije samo  splet mesa, kostiju, živaca, tečnosti, unutranjih organa i mozga obavijenih kožom koja nas drži na okupu. Čovjek je puno više od toga. Ako bismo krenuli opisivati nekog pojedinačnog čovjeka, možda bismo i započeli sa tjelesnim izgledom, no svakako bismo u taj opis  uključili  i neka druga obilježja koje taj čovjek ima – miran, opušten, flegma, ili  pak nervozan i nestrpljiv, itd.

 

“Sudbina čovjeka kao utjelovljenog bića” 

Svi mi sazdani smo od finijih tkiva: emocija, sposobnosti pamćenja i učenja, vjerovanja, mišljenja,  promišljanja o sebi i svijetu. Ove kvalitete sastavni su dio nas, naših jedinstvenih ličnosti, karaktera, ali i naših unikatnih tijela. Naše misli, osjećaji, vjerovanja, iskustva i reakcije predstavljaju “sudbinu čovjeka kao utjelovljenog bića”. Naša tijela su živući svjedok našeg duha. Duh živi u tijelu. Sva naša iskustva, emocije i promišljanja dio su naših tjelesnih tkiva. Kada zaboravimo biti svjesni i brinuti o tijelu, ono postaje otuđeno. Dolazi do razdvajanja tijela i duha (glave).

Iako nas tijelo nosi i trpi svakakve izazove (fizičke, mentalne, psihičke), stavljamo ga sa strane, ne doživljavamo ga i zanemarujemo ga. Unatoč tome što nas svakodnevno podsjeća na sebe, tijelo tretiramo kao nešto sekundarno.

Veza glave i tijela

Danas živimo dominantno u glavi. Glava je ono što diktira i organizira život, jer svijet je takav – brz, stresan, strog, napet. Nemamo vremena skrbiti o vlastitom boljitku, pa guramo pod tepih sve one male impulse-podsjetnike koji nas upozoravaju da nešto nije baš kako bi trebalo biti. Međutim, sve ikad proživljeno pohranjuje se u naše tijelo i oblikuje ga. Ako ga ne njegujemo,  ne opuštamo i ne dozvoljavamo mu izbacivanje svega onoga što mu više ne služi, javlja se napetost i bol koja nas onemogućava u uobičajenim dnevnim aktivnostima. S vremenom, takvo stanje uzrokuje da se loše osjećamo – pati nam duh – ne kaže se bezveze :“U zdravom tijelu, zdrav duh”.

Integrativnost pristupa

U Tjelesnoj terapiji zato, zajedno sa klijentom, prolazim kroz upitnik, koji mi je putokaz u odabiru pristupa, tehnika koje ću koristiti, alata i vrste tretmana. Pitanja kao što su, krvni tlak ili alergije, ili pak kvaliteta probave i s tim povezane prehrane, daju mi smjer  oblikuju tretman.

Moj je (terapeutski) pogled usmjeren na ukupnost klijentove pojavnosti koji objedinjuje sve aspekte ljudskog bića (tjelesni, emocionalni, mentalni, duhovni) kako bi tretman bio što sveobuhvatniji – integrativan. Često prvi tretman izgleda tako da pričam sa klijentom kako bih objasnila nešto ukoliko ima pitanja, ili osvijestila klijenta o problemu zbog kojeg je klijent došao. No, za vrijeme tretmana najbolja je šutnja, jer ona otvara prostor klijentu za poniranje u sebe, osjećanje i osvještavanje, što u konačnici dovodi do pozitivnih promjena u životu klijenta.

To je moja misija – pomoći čovjeku da kroz ljekovitost dodira ne samo unaprijedim fizičko zdravlje (boljitak), već i pokušati nanovo zapaliti iskru i povezati čovjeka sa vlastitim sobom – povezati tijelo sa umom i natrag.

Pozivam vas da dođete na adresu Ul. Vincenta iz Kastva 8, Zagreb i iskusite prednosti terapijske masaže. Naručiti se možete na br.telefona: 0996376630.

 

“Pazi na svoje tijelo jer je to jedino mjesto u kojem moraš živjeti”.