Skip to main content

“Kako dišete?” nije pitanje koje terapeuti (fizikalni, masažni) uobičajeno postavljaju pri uzimanju anamneze, i najvjerojatnije nije nešto o čemu će klijent sam govoriti. Međutim, sve se više ljudi bori sa složenom i životno važnom funkcijom – disanjem – kojeg činimo oko 960 puta svakog sata.

Mnogi klijenti nisu svjesni da je njihovo loše držanje dovelo do disfunkcionalnog obrasca disanja. To rezultira plitkim disanjem, glavoboljama, tjeskobom, temporomandibularnim poremećajima (TMD) i smanjenim opsegom pokreta vratne kralježnice ili prsnog koša. Loša funkcija našeg dišnog sustava može biti jednako zabrinjavajuća kao i loše držanje ili slaba muskulatura.

 

Što se dešava uslijed kronično plitkog  disanja?

 

Disanje je životno esencijalna aktivnost. Bez daha nema života!

Iako se proces disanja odvija uvelike automatski, čovjek ima kontrolu nad njime. Danas, međutim, uslijed tehnološki naprednog  načina života koji nas je uljuljkao u stolicu i  fotelju, u život koji se odvija dominantno u zatvorenim prostorima, svjedoci smo promjena u posturi čovjeka čije se posljedice šire i na područja izvan lokomotornog sustava i prelijevaju na druge, kao što je dišni, probavni i mentalni sustav.

Plitko, automatsko i nesvjesno disanje s vremenom dovodi do stanja kronične upale koja nije nešto što se odmah osjeća kao određeni simptomi neke bolesti, ali ostavlja trag na našem imunitetu.

Kronična upala radikalno mijenja funkciju naših pluća. Najčešće će smanjiti protok zraka, strukturalno promijeniti dišne putove, stvoriti ožiljno tkivo i poremetiti osjetljivu ravnotežu imunološke homeostaze pluća, što dovodi do oslabljenog imunološkog sustava.

Upala se može pronaći u okolnom mišićnom tkivu zbog kontinuiranog kašlja, piskanja ili plitkog disanja. Može ograničiti kretanje krvi, limfe, kisika i drugih vitalnih hranjivih tvari.

 

Smanjena funkcija i promjene posture

Funkcionalno disanje je više od zdravih pluća; držanje (postura) također igra značajnu ulogu. Sve je više prisutna protrakcija glave (guranje glave prema naprijed), kao i donji ukriženi sindrom (LCS – lower cross body syndrome) koji čine da nam je mišićno-koštani sustav poremećen. To, pak, djeluje poput vala koji se širi na našu sposobnost disanja.

Protrakcija glave više je od mišićno-koštane disfunkcije. U nekim slučajevima, glava puzi prema naprijed kako bi oslobodila dišni put od prepreke; kada tome dodamo položaj gledanja prema dolje prekidamo optimalnu funkciju dišnih putova. Ramena koja se zaokružuju prema naprijed komprimiraju prsni koš, ograničavaju kretanje rebara i skraćuju torzo, smanjujući prostor koji pluća i dijafragma imaju za funkcioniranje,  povećavajući time intraabdominalni (unutartrbušni) tlak. Mišići povezani s disanjem ili postaju adaptivno skraćeni ili napeti i preistegnuti.

 

Cupping za zdravlje dišnog sustava/uloga čašica u oslobađanju dišnog sustava

Cupping čaše su se, još od vremena antičke Kine, koristile u mnoge svrhe, uključujući i kao pomoć pri uklanjanju otrova, uravnoteženja tjelesnih tekućina i pomoći pri fizičkoj i psihičkoj boli. Akupunkturisti i liječnici u drugim kulturama generacijama su koristili čaše za suzbijanje kašlja i prehlade. Danas su zapadnjaci više upoznati s čašicama zbog njihove sposobnosti povećanja opsega pokreta i smanjenja bolova u mišićima. Nedavna istraživanja pokazala su dobrobiti cupping- a za zdravlje dišnog sustava.

 

Povećanje prostora putem čašica je najbolje mjesto kao uvod u povećanje respiratorne funkcije. Negativni tlak čašica savršen je za to. Tijelo prirodno reagira na podizanje mišića iz vakuuma čašice stimuliranjem refleksnih mehanoreceptora koji pomažu u smanjenju napetosti mišića. Stoga će sputani pomoćni mišići prsnog koša imati više slobode u svom kretanju kako bi se proširili tijekom udisaja.

Ovo podizanje i dekompresija tkiva pomoći će i u oslobađanju zaglavljene i zalijepljene fascije što će biti korisno za svakoga tko ima respiratorne probleme,  kifotičnu posturu ili protrakciju glave.

 

Čašice dekomprimiraju tkiva, što stvara vazodilataciju (širenje krvnih žila), povećavajući sposobnost tijela da slobodnije pomiče tekućine, odnosno poboljšava izmjenu tekućina. Vazodilatacija je odgovor tijela na mikrotraumu koju čašica može stimulirati. Ovo je vrijedno u evoluciji ciklusa upale. Studija iz 2022. godine (1) pokazala je da je cupping-iranje imalo pozitivan učinak na upalu i cjelovitost plućnog tkiva nakon ozljede pluća kod štakora. Znanstvenici su potvrdili da je čašica smanjila upalu i edem dok je u isto vrijeme smanjila smrt stanica, što je zaštitilo pluća od  propadanja njihove funkcije.

Terapeutski cupping također podržava hemodinamsko kretanje. Studija iz 2016. godine (2) pokazala je da će terapeutski cupping poboljšati lokalni unos kisika i povećati hemodinamsku aktivnost.

Tretiranje dijafragme i pluća pomaže u dekompresiji neposrednog tkiva koje ih okružuje i također oslobađa napetost kroz okolnu fasciju sa mogućim utjecajem na sama pluća (čašice imaju sposobnost dosezanja do 10cm u tkivo). Stisnuta dijafragma može dovesti do smanjene razine kisika, stezanja u prsima i nedostatka zraka.

 

Cupping pomaže u uklanjanju ustajale intersticijske tekućine, stare krvi i limfe; kao i metaboličkog i staničnog otpada iz slijepljenog tkiva.

 

Uobičajeno je da plućna stanja/posturalne deformacije smanjuju funkciju limfnog sustava. Cupping je izvrstan način za brzo rješavanje ustajale limfe. Terapeutski cupping za limfnu drenažu može pomoći limfnom sustavu u procesuiranju toksina iz okoliša, starih lijekova i staničnog otpada, dok povećava kretanje bijelih krvnih stanica. Ovo također može biti od velike pomoći klijentima koji često sjede, posebno onima  kifotične posture. Kada smo u sjedećem položaju, smanjujemo sposobnost našeg limfnog sustava da centripetalno pumpa limfu.

 

Cupping pomaže kašalj i kongestiju putem snažnog mehanizma negativnog tlaka. Iskorištavanje vakuuma čašice stvorenog na tkivima, popraćeno dubinom u koju čašice mogu prodrijeti, pomoći će u otpuštanju zagušene sluzi, kako bi se omogućilo njegovo pomicanje kroz respiratorni trakt radi izbacivanja i čišćenja sustava.

Cupping također radi dekompresiju živčanih završetaka, pomažući osjetljivom tkivu da postane manje osjetljivo. Smirujući učinak koji cupping ima na živce osigurava  klijentu da se osjeća ugodno tijekom tretmana.

 

Zaključak

 

Tretman cupping-om ima dalekosežne benefite za zdravlje kako funkcije disanja, tako i same posture, koji putem mehanizma negativnog tlaka drenira limfu, oslobađa tkiva od staničnog otpada, opskrbljuje ih vitalnim hranjivim tvarima i kisikom, opušta završetke živaca u tkivima, čini ih prohodnima, oslobođenima od napetosti I vraća ih u prvobitnu funkciju. Sve to rezultira kvalitetnijim udahom, ali i potpunijim izdahom, smanjenjem/oslobođenjem napetosti i boljoj posturi, koja naposlijetku ima pozitivan učinak na dobro opće stanje i  boljitak klijenta. S obzirom na svoj umirujući i nježan karakter, prikladan je za svakoga (izuzimajući opće kontraindikacije koje vrijede za masažu).

 

 

Izvori:

  1. Ren Y, Qi L, Zhang L, Xu J, Ma J, Lv Y, Zhang Y, Wu R. “Cupping alleviates lung injury through the adenosine/A2BAR pathway.” Heliyon. 2022 Dec 5;8(12):e12141. doi: 10.1016/j.heliyon.2022.e12141. PMID: 36544817; PMCID: PMC9761715. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9761715. Accessed 12/5/2022.

 

2. Li T, Li Y, Lin Y, Li K. “Significant and sustaining elevation of blood oxygen induced by Chinese cupping therapy as assessed by near-infrared spectroscopy.” Biomed Opt Express. 2016 Dec 12;8(1):223-229. doi: 10.1364/BOE.8.000223. PMID: 28101413; PMCID: PMC5231294.  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5231294. Accessed 12/12/2016